top of page

DE EIGENSCHAPPEN VAN EEN CERAMISCHE COATING: WAT ZIJN ZE ? WAT DOEN ZE ? EN WAT DOEN ZE NIET?

De eigenschappen van een ceramisch coatings: Wat zijn ze ? Wat doen ze ? En wat doen ze niet ?

Photo's by: Exclusivedetail.com

Je wilt je voertuig graag in de staat houden waarin je deze gekocht hebt. Je wast hem regelmatig en brengt om de zoveel maand een nieuwe waxlaag aan. Maar ondanks al die moeite blijven swirls, steenslag en vlekken toch nog tevoorschijn komen op de lak van je wagen. Wat als er een product op de markt was dat dit kon vermijden ? Al dat herhalend wassen en kuisen ? Goed nieuws ! Er bestaat een product hiervoor ! Namelijk een ceramische coating (of nanoceramische coating). Deze coatings kunnen wel eens een substantiële waarde bieden aan uw wagen.

Maar ! Voor je een keuze maakt in je aankoop hiervan. Gaan we eerst even alle feiten op een rijtje zetten. Als je online al hebt gezocht naar reviews over de ceramische coatings dan zal je ongetwijfelt al verschillende meningen gelezen hebben. De ene is enorm blij met zijn aankoop en stijgt boven de verwachtingen uit. De andere is dan weer teleurgesteld omdat het product niet aan de beloofde voorwaarden voldeed. Wij als beroeps-professionals vinden het dan ook nodig om u voldoende in te lichten over dit product.

Wat zijn de voordelen ? Wat zijn de grenzen ? Wat is het beste voor mijn voertuig ?

WAT IS EEN CERAMISCHE COATING ?

Een ceramische coating is een vloeibare polymeer die met de hand aangebracht wordt aan de buitenkant van het voertuig. De coating maakt een chemische verbinding met de fabriekslak van de wagen. Waardoor er een soort beschermingslaag ontstaat.

Een ceramische coating is GEEN vervangend product voor een PPF folie (Paint protection Film/antisteenslag folie). Folies zijn beter ontworpen om nog effectiever op te treden tegen steenslag.

Een coating kan aanschouwt worden als een soort van premium wax alternatief. Een ceramische coating creëert een permanente of semi-permanente hechting met de lak van uw voertuig, dit betekent dat het niet afwasbaar is nog afbreekt. Het heeft hoeft ook niet om de paar maanden opnieuw aangebracht te worden.

WAT DOET EEN CERAMISCHE COATING ?

Kort samengevat voegt een coating een extra laagje toe aan de lak en zorgt dit ervoor dat de lak langer zijn glans behoud met minimale kuiswerk. De coating bereikt dit resultaat door de lak taaier en makkelijker kuisbaar te maken.

Hier zijn de belangrijkste voordelen:

BESCHERMING VAN UV SCHADE / OXIDATIE

Photo's by: Exclusivedetail.com

Als een voertuig bloot gesteld wordt aan de zon, dan begint de lak te oxideren, dit resulteert in een matte schijn/vlekken op de lak. Een laag ceramische coating kan ervoor zorgen dat de schadelijke UV stralen van de zon breken waardoor de hoeveelheid oxidatie minimaal tot bijna niet optreed.

BESCHERMING TEGEN NATUURLIJKE ZUREN

Photo's by: Exclusivedetail.com

Een ander gevaar voor de lak van uw wagen zijn natuurlijke zuren (bv: boomsap, vogelpoep). Door een zuurafstotend oppervlak te creëren kan een ceramische coating ervoor zorgen dat de hechting van deze zuren tot de lak niet meer optimaal is en hierdoor een pak minder schadelijk. De coating zorgt er dus voor dat je meer tijd hebt om dergelijke verontreinigingen af te kuisen zonder resterende vlekken.

EEN GEMAK OM TE KUISEN

Een van de meeste gemakken van een ceramische coating is dat deze hydrofobisch is, met andere andere woorden: hij stoot wat er af. Water zal dus niet meer hechten aan de lak maar als druppels af rollen ( Zie filmpje Porsche Panamera)

Dit betekent ook dat vuil en modder het aanzienlijk moeilijker krijgen om te blijven hangen aan de lak. Waardoor tijdens het afspuiten van de wagen het meeste vuil al snel weg is zonder te hoeven kuisen.

EXTRA GLOSSY

Als je fan bent van een lak met een gloss laag waar je niet naast kan kijken. Dan komt een ceramische coating ook in aanmerking. Een goed aangebrachte coating verbeterd de reflecterende eigenschappen van de fabrieks vernislaag. Met als resultaat dat de lak meer glans en diepte vertoont.

WAARTEGEN BESCHERMT EEN CERAMISCHE COATING NIET ?

Zoals we in alle redenen hierboven vermeld hebben zal een ceramische coating de lak en onderhoud op de lak aanzienlijk verbeteren. Daarom zal een coating dus altijd een extra waarde geven aan je wagen. Dit wil niet zeggen dat zoals vele verkopers en detailers soms beweren dat een ceramische coating een soort van mirakel/wonder product is dat elk probleem ivbm de lak van de wagen zal oplossen.

Daarom is het belangrijk dat we ook even vermelden waarvoor een coating eerder niet geschikt is of andere alternatieven zoals een PPF folie aan te raden zijn.

HET GEVAAR VAN KRASSEN, SWIRLS EN STEENSLAG

Photo's by: Exclusivedetail.com

De kras-bestendigheid van een ceramische coating wordt vaak overdreven voorgesteld. Sommige kleine krassen kunnen door een coating wel vermijd worden, een gecoat voertuig zal nooit volledig beschermt zijn tegen de risico’s van steenslag of hardere krassen.

Ook zullen slechte was methodes of automatische carwashes nog steeds de mogelijkheid krijgen om swirls op de wagen te maken. Het is dus echt belangrijk om in het achterhoofd te houden dat een coating GEEN OPLOSSING is voor zware krassen en zware vorm van steenslag zoals een PPF folie kan bieden.

OPGEDROOGDE WATER DRUPPELS

Photo's by: Exclusivedetail.com

Een druppel regen bevat een bepaalde hoeveelheid vuil en mineralen. Waneer water verdampt op de vernis van uw wagen, blijven de mineralen achter. Deze creëren witte zichtbare vlekken. Detailers en gebruikers van coatings zullen vaak beweren dat door de hydrofobische eigenschap de druppels van de wagen zullen rollen. Dit is helemaal waar als de wagen in beweging is en de druppels door de rijwind en zwaartekracht kunnen wegrollen. Op een dak of motorkap van een stilstaande wagen zullen de regendruppels ook parelen en niet hechten, maardoor dat deze gewoon blijven liggen en verdampen als de wagen stilstaat is er nog steeds kans op vlekjes.

ZORGEN DAT JE JE WAGEN NIET MEER HOEFT TE WASSEN

We hebben hier boven net vermeld dat de wagen een minimale hoeveelheid aan waswerk zal hebben na het plaatsen van een coating. Dit wil echt niet zeggen dat je de wagen helemaal niet meer hoeft te wassen. De coating zal het wassen wel een heel stuk sneller en aangenaam maken ! Je zal ook je wagen niet meer om de x-aantal maanden moeten laten waxen. Een coating zal het kuis werk aan de wagen dus aanzienlijk verminderen en een stuk makkelijker maken.

Hoe onderhoud ik mijn coating het beste ? In onderstaand filmpje legt Bryan Brown van exclusive detail uit hoe je het best een wagen die behandeld is met een coating of PPF folie wast.

WAT HEBBEN WE NU ALLEMAAL GELEERD ?

Het is dus heel belangrijk om voldoende onderzoek te doen naar een product alvorens de keuze te maken of het gepast is voor jouw voertuig en verwachtingen. Zal een ceramische coating de waarde van mijn voertuig doen toenemen ?

ABSOLUUT !

Zijn ceramische coatings een soort van mirakel product waardoor ik geen onderhoud meer heb aan de lak van mijn wagen ?

ZEKER EN VAST NIET !

Zoals vooraf beschreven, zijn coatings ook geen vervangend product voor PPF folies. Zowel onze Xpel als BCShield folies bieden bescherming tegen zware vorm van steenslag waar een coating niet aan kan voldoen.

De meeste bescherming voor uw wagen ? Een combinatie van de 2 ! Voor de ultieme bescherming van uw voertuig raden wij u aan om de kwetsbaarste onderdelen van de wagen te voorzien van een PPF folie en achteraan de volledige wagen een coating te geven of evenals in te pakken in een PPF folie.

Zo is elk deel van jouw wagen beschermt tegen de dagelijkse wear & tear !

BENT U OPZOEK NAAR EEN BESCHERMING VOOR UW WAGEN

?

Als u opzoek bent naar beschermings methode voor uw wagen dan kunnen wij bij BCSignature je verder helpen !

Via deze link kan je een afspraak maken met ons. Zo kunnen wij al jouw vragen beantwoorden en u helpen de juiste beslissing te maken voor uw wagen !

Source: Exclusivedetailing.com

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page